Vier tips voor comfortabel zitten

Comfortabel kunnen zitten is essentieel voor je gezondheid en plezier. Wie op een verkeerde stoel zit, krijgt na verloop van tijd vaak last van gezondheidsklachten. Dit loopt uiteen van lage rugpijn en schouderklachten tot afgeknelde zenuwen en spierpijn. Dergelijke problemen komen voort uit een verkeerde lichaamshouding tijdens het zitten en onvoldoende ondersteuning van de rug, het zitvlak en het hoofd. Ook te lang stilzitten en vergeten om regelmatig van houding te veranderen, dragen bij aan het ontstaan van de klachten. We leggen je graag uit hoe je zo comfortabel mogelijk kunt zitten en je gezondheid bewaakt.

  1. Laat een relaxstoel op maat maken

Als je graag lekker wilt zitten, is een op maat gemaakte relax stoel de beste optie. Dit garandeert dat je in een goede houding zit en dat je lijf optimale ondersteuning krijgt. Een goede relaxfauteuil heeft een vorm die past bij jouw lichaam. Het gaat dan met name om de zithoogte, -diepte en -breedte. Ook de hoogte van de armleggers sluit goed aan. Daarnaast is de vering, de hardheid van de kussens en de bekleding in overeenstemming met jouw persoonlijke behoefte en voorkeur. Je wilt bovendien dat je nieuwe relaxstoel goed bij je interieur staat. Bij een relaxstoel die op maat gemaakt is, heb jij het voor het zeggen. Dus ook het design, de kleur en het type bekleding bepaal jij. 

  1. Kies voor verstelbaarheid

Een luie stoel of bank met relaxfunctie vergroot je zitcomfort enorm. Dankzij de verstelbaarheid van een rugleuning, voetensteun of neksteun kun je een meer ontspannen houding aannemen. Even een eindje achterover zitten of met de benen languit, dat is echt genieten. Het verstellen gaat in principe handmatig, maar er zijn ook luxueuze modellen met een elektrische bediening. Met een simpele druk op de knop zet je jouw relaxbank of -stoel dan moeiteloos in je favoriete stand.

  1. Gun jezelf het gemak van extra functies

Relaxfauteuils zijn te leveren met diverse speciale functies. We noemen een aantal mogelijkheden:

  • Draaipoot. Een relaxstoel die kan draaien hoef je niet steeds te verschuiven. Zo draai je de stoel bijvoorbeeld gemakkelijk heen en weer voor het televisiekijken of wanneer er visite is;
  • Bediening met accu. Het snoer van een elektrische relaxstoel is soms lastig weg te werken. Wil je deze uit het zicht hebben of voorkomen dat je erover struikelt? Dan is een model met een ingebouwde accu een uitkomst;
  • Sta-op-functie. Als je moeite hebt met opstaan uit je stoel is een zogenaamde sta op stoel een interessante optie. In zo’n stoel zit een mechanisme dat ervoor zorgt dat de zitting je langzaam omhoog duwt. Deze techniek helpt ook bij het zitten gaan.
  1. Ga voor persoonlijk advies

Bij het uitkiezen van een relaxstoel of comfortbank is het raadzaam om je te laten adviseren door een deskundige. Ook is het slim om een showroom te bezoeken, zodat je verschillende soorten stoelen en functies kunt testen. Dit geeft je bovendien de gelegenheid om een betere indruk te krijgen van de vele mogelijkheden qua design, bekleding en kleur.