10 vragen die je moet stellen bij het bezichtigen van een huis

Door vragen te stellen kom je alles te weten over je aanstaande woning

Het is natuurlijk prachtig als je een geweldige woning op het oog hebt die aan al jouw wensen voldoet. Het is soms best lastig met alle keuze een huis te vinden. Want als je jouw wenswoning hebt gevonden wil je ook van alles weten over deze woning. Het is daarom zeker niet overbodig om duidelijke vragen te gaan stellen tijdens de bezichtiging van het huis. Stel ook jezelf en medeverhuizers vragen. En onderzoek de mogelijkheden.

Valt het huis binnen ons budget?

Reken eerst uit of je het huis daadwerkelijk kunt betalen of financieren met een hypotheek. Bereken onder andere hoe ver je kunt komen met eigen geld. Tegenwoordig kun je namelijk maximaal 100% van de waarde van de woning lenen. Je moet dus de kosten koper, zoals kosten voor de notaris en overdrachtsbelasting zelf betalen. Deze kosten kunnen hoog oplopen. Zonder eigen geld is het daarom lastig een woning te kopen. Als je een woning van 250.000 euro koopt kun je dit maximaal lenen. Reken jouw inkomen en dat van je partner goed uit. Zo krijg je een beeld wat je op basis van je inkomen kunt lenen. Soms is het nodig om te bieden. Doe alleen een bod die je daadwerkelijk kunt betalen. Omdat je niet meer dan 100% van de woningwaarde kunt krijgen aan hypotheek, moet je extra kosten zelf betalen.

Kijk goed naar het exterieur en de omgeving van de woning

Ga eens langs om te zien in welke staat de woning zich bevind. Je kunt deze gaan inspecteren. Observeer daarbij de buurt, en kijk wat voor soort mensen er wonen en van welke voorzieningen je gebruik kunt maken. Ook de buurt moet prettig aanvoelen als je een woning koopt.

De belangrijkste vragen die je kunt stellen aan de verkoopmakelaar:

1. Hoe lang staat de woning al te koop?

Kijk altijd naar de duur van de advertentie. Een populaire woning zal veel vraag naar zijn. Dat een woning populair is betekend ook dat het om een woning van goede kwaliteit gaat die veel mensen willen hebben. Echter is het nadeel hiervan dat er meer kapers op de kust zijn en je overboden kunt worden door anderen. Verder kun je meestal lager bieden als de woning al meer dan 6 maanden te koop staat. De verkopers zijn dan sneller tevreden met een bod rondom de vraagprijs.

2. Heeft de verkoper al een nieuwe woning gevonden?

Als de verkoper zijn huis te koop heeft staan en er nog in woont moet deze nog helemaal gaan verhuizen. Als de verkoper zelf over een nieuwe woning beschikt kun je er echter snel intrekken. Vraag altijd naar het termijn wanneer de verkoper zijn nieuwe huis betreed, zo weet jij wanneer je in kunt trekken en hoelang het duurt.

3. Hoeveel jaar is er gewoond in de woning?

Als de verkoper het huis snel te koop heeft gezet kan er namelijk wat loos zijn. Er is misschien iets mis met de woning of met de omgeving. Een zeer snelle verhuizing kan op buurtproblemen, zoals burenruzies en overlast wijzen. Mensen zijn dan vluchtig vertrokken uit angst, woede of wanhoop. Uiteraard willen jullie niet dezelfde problemen. Vraag dus duidelijk naar de oorzaak bij een snelle verkoop.

4. Waarom heeft de koper besloten de woning te koop te zetten?

Het is zeer slim om te achterhalen waarom de woning überhaupt te koop staat. Bijvoorbeeld door een verhuizing naar het buitenland, nieuwe baan, scheiding of financiële problemen van de vorige bewoners. Dit zal dan voor jullie niks uitmaken. Als je te horen krijgt dat de verkoper weggepest is in de buurt kun je beter even dubbel nadenken voordat je tot koop over gaat. Datzelfde geld voor mankementen aan het huis.

5. Hoeveel mensen willen dit huis graag kopen?

Het is lastig om de woning te kopen als er veel concurrenten zijn. Daarom kun je het beste vragen hoeveel andere geïnteresseerden er zijn. Je mag niet vragen hoe hoog anderen geboden hebben, maar je mag wel vragen hoeveel mogelijke kopers er geïnteresseerd zijn. Zo zou je nog even kunnen kijken naar andere woningen omdat je niet zeker weet of jouw bod tot de hoogste valt. Je kunt dan wel een inschatting maken.

6. Is het een fijne buurt om in te wonen?

Niemand wil in een buurt met mensen wonen die overlast veroorzaken. Daarom zou je aan de verkoper kunnen vragen hoe hij de buurt ervaart. Heeft hij leuke buren? Zijn er wel eens ruzies in de buurt? Is er sprake geweest van geweld, conflicten en overlast in de buurt? Dit soort vragen zijn zeer handig. Je weet nog niet wie jouw buurtbewoners zijn en daarom kun je alvast checken of jullie er rustig en veilig kunnen wonen.

7. Moet ik dingen vervangen of repareren?

Geen woning is onderhoudsvrij. Je moet altijd een spaarpotje achter houden voor onvoorziene kosten voor onderhoud of reparaties. Vraag na welke elementen de verkoper al vervangen of gerepareerd heeft. Als er een grote vervangen of reparatie plaats moet vinden kunnen jullie met deze ongewenste kosten opgescheept zitten. Niemand zit daar natuurlijk op te wachten.

8. Waarom zijn deze defecten aan de woning?

Zie je scheuren in het pleisterwerk? Of kun je vocht en schimmelplekken waarnemen in de woning? Vraag dan naar de oorzaak aan de verkoper. Vraag duidelijk wat je er aan kunt doen. Vraag ook eventueel naar gebreken die niet zichtbaar zijn. Hoe helderder alles is, hoe minder jullie met verassingen komen te staan.

9. Kan ik bestaande spullen in de woning en meubels overnemen?

Misschien zit er wel een mooie vloer of ligbad in de woning. Als de verkoper deze niet mee wil nemen kun jij deze misschien overkopen. Het huis is meestal kaal als deze wordt opgeleverd. Spullen en ontroerend goed in goede staat kun je zeker overkopen, mits het de verkoper moeite en geld kost deze te laten verwijderen. Je kunt een voorstel doen voor een goede prijs.

10. Wat betaal ik aan energiekosten?

Vraag ook wat de verkoper zelf heeft betaald aan elektriciteit en gas. Zo kun je met jouw huishouden makkelijk een indicatie krijgen van de energiekosten. Natuurlijk wil je niet duur uit zijn. Dit hangt ook af van de isolatiekwaliteit en of er eventueel zonnepanelen of energiezuinige maatregelen zijn genomen.

Conclusie

Kortom, door goed door te vragen kun je makkelijk besluiten of de woning wat voor jou is. Een goed uitziende woning op het eerste oog is niet voldoende. Je moet alle gebreken en nadelen weten voordat je zo een grote aankoop doet.