Lekkage in huis voorkomen, doe je zo

Helaas komt er nog regelmatig een daklekkage voor in Nederland. Een daklekkage is uiteraard niet prettig en komt bovendien altijd op een ongewenst moment. Kortom: jij wilt er alles aan doen om een daklekkage te voorkomen. Toch is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe voorkom je een daklekkage?

‘Voorkomen is beter dan genezen’ en dat geldt zeer zeker bij een daklekkage. Een daklekkage verhelpen is namelijk een enorm proces. In de meeste gevallen wordt een daklekkage te laat ontdekt, waardoor de lekkage al enorm veel schade heeft veroorzaakt en een pannendak renoveren nog de enige optie is. Hierdoor is een daklekkage enorm prijzig en zul jij voortdurend bezig zijn om de situatie op te lossen. Om problemen met het dakbeheer te voorkomen, geven wij in dit artikel enkele tips om lekkage in jouw woning te voorkomen. Om dit te voorkomen en een goede keuze voor een duurzame dak is een bitumen dakbedekking aanbrengen.

Dakinspectie

In de meeste situaties ontstaat een daklekkage door achterstallig onderhoud. Een dak wordt voortdurend blootgesteld aan de weersomstandigheden, waardoor het dak op termijn beschadigd raakt. Als het dak niet periodiek wordt onderhouden, zal dit leiden tot een daklekkage.

Om de daklekkage te voorkomen, is het raadzaam om een dakdekker in te huren om zo nu en dan een dakinspectie uit te voeren. Hierbij zal het gehele dak nagelopen worden op eventuele beschadigingen, zodat jij altijd tijdig op de hoogte bent van een scheur of breuk.

Dakgoot ontstoppen

Door het jaar heen zal de dakgoot verstopt raken door de vallende bladeren en takjes, waardoor het regenwater niet fatsoenlijk vervoerd kan worden. Het stilstaande regenwater zal op den duur voor schade zorgen.

Het is raadzaam om de dakgoot minstens eenmaal per jaar te reinigen. Het is raadzaam om de onderhoudsbeurt plaats te laten vinden na de herfst en na een aantal droge dagen. Let op: de dakgoot ligt vaak erg hoog. Indien jij liever niet op die hoogte werkt, is het ook mogelijk om een dakdekker in te schakelen.

Lekkage wasmachine voorkomen

Jazeker, ook de wasmachine kan zorgen voor een lekkage in huis. Deze lekkage zal optreden als de wasmachine achterstallig onderhoud vertoond.

Om deze lekkage te voorkomen, zul je de wasmachine af en toe ook moeten reinigen van binnen. Draai maandelijks een kookwas, waarbij er geen kleding wordt gewassen en de wasmachine met soda of Calgon wordt gereinigd van binnen. Hierdoor zal de wasmachine ontkalkt worden. Daarbij is het ook raadzaam om regelmatig het rubber van de deur te controleren. Het rubber moet schoon blijven om de wasmachine kwalitatief en werkzaam te houden. Gebruik ook geen bijtende middelen, dit kan namelijk het rubber aantasten.