Altijd rommel? Creëer meer opbergruimte in huis!

Het is een bekend probleem: een rommelig huis doordat er niet genoeg ruimte is om alles op te bergen. Lukt het jou ook niet om je huis netjes en geordend te houden? Het begint met al je spulletjes een eigen plekje te geven. Maar daar wringt vaak de spreekwoordelijke schoen. Want er is niet genoeg opbergruimte. Goed nieuws, want er zijn waarschijnlijk nog opbergmogelijkheden waar je niet aan hebt gedacht. Wat dacht je bijvoorbeeld van de ruimte onder je trap? In dit artikel geven we je 5 tips om meer opbergruimte en orde te creëren in huis. Dus lees snel verder!

1. Opbergruimte onder de trap

Laten we beginnen met een vaak vergeten plek: de ruimte onder de trap. Deze plek wordt meestal niet optimaal benut en functioneert bij veel mensen als een rommelige hotspot, waar iedereen jassen, schoenen, tassen en andere items deponeert. Jammer, want dit is juist een perfecte plek om een inbouwkast onder de trap te creëren. Een open trap kun je dicht laten maken en de ruimte onder de trap kun je op verschillende manieren benutten. Je kunt bijvoorbeeld lades maken in de traptreden; een stijlvolle, discrete én praktische oplossing voor schoenen bijvoorbeeld. Of je maakt onder de trap een handige kast met planken, voor je voorraad of gereedschap. Een derde mogelijkheid zijn uittrekbare delen; een uittrekbare inbouwkast voor voorraad, de speeltjes van je huisdieren, buitenspeelgoed van je kinderen en meer. Welke mogelijkheid je het beste kunt kiezen is afhankelijk van de vorm van je trap en de ruimte eromheen. Maar in alle gevallen is het resultaat een zee aan opbergruimte!

2. Hoge wandplanken

Een andere manier om meer opbergruimte te creëren, is door hoge wandplanken op te hangen. Wandplanken nemen geen vloerruimte in beslag en bieden toch veel extra plek voor boeken, decoratieve items en andere persoonlijke bezittingen. Hoog langs het plafond kun je items opruimen die je niet vaak gebruikt, eventueel in decoratieve dozen. Je kunt er ook voor kiezen om meerdere wandplanken boven elkaar te plaatsen, waardoor je een verticale opbergruimte creëert. Hierdoor maak je optimaal gebruik van de hoogte van de ruimte. 

3. Extra kasten

Als je merkt dat je huidige kasten niet voldoende opbergruimte bieden, is het tijd om extra kasten toe te voegen. Dit kan in elke ruimte van het huis, zoals de keuken, woonkamer of slaapkamer. Kies voor kasten met slimme opbergoplossingen, zoals uittrekbare planken of mandjes, zodat je alle beschikbare ruimte optimaal benut. Heb je veel kleine items die je wilt opbergen? Dan zijn diepe lades ideaal, in ieder geval handiger dan deurtjes. Vergeet ook niet om de hoogte van de kamer te gebruiken door hoge kasten te plaatsen.

4. Gebruik onbenutte hoeken

Ongebruikte hoeken in huis kunnen vaak dienen als ideale plekken om extra opbergruimte te creëren. Denk bijvoorbeeld aan een hoekkast in de keuken waarin je pannen en andere keukengerei kunt opbergen, of een hoekplank in de badkamer waarop je toiletartikelen kunt neerzetten. In sommige huizen heb je een diep raampje waar je schapjes op zou kunnen hangen. Elk huis is uniek. Bekijk jouw huis daarom eens goed en check op dit soort ongebruikte hoeken. Door deze onbenutte ruimtes in gebruik te nemen, kun je veel spullen uit het zicht bewaren en daarmee meer orde in huis creëren..

5. Minimaliseer en organiseer

Last but not least: minimaliseer en organiseer! Door te ontspullen benader je het probleem van de andere kant; als je minder spullen hebt, hoef je ook minder op te ruimen. Dus, voordat je begint met het toevoegen van extra opbergruimte, is het belangrijk om kritisch te kijken naar de spullen die je hebt. Zijn er items die je niet meer gebruikt of niet meer nodig hebt? Doe ze dan weg; verkoop ze of geef ze weg aan iemand die het wel goed kan gebruiken. Je zal merken dat deze overbodige spullen alleen maar ballast waren! Op deze manier creëer je ook ruimte en voorkom je dat je huis vol raakt met onnodige spullen. Organiseer vervolgens de overgebleven items in categorieën en zorg ervoor dat alles een vaste plek heeft. Is er geen plek? Zorg dan dat er extra opbergruimte komt met de tips hierboven.

Het creëren van meer opbergruimte in huis kan best een lastige taak zijn, maar het is eigenlijk ook wel een leuke uitdaging. Met behulp van slimme oplossingen kun je jouw huis goed organiseren en alle spullen netjes opbergen. Gebruik de ruimte onder de trap, installeer hoge wandplanken, voeg extra kasten toe, gebruik ongebruikte hoeken en minimaliseer en organiseer je bezittingen. Daarna volgt dan nog het ‘opvoeden’ van jezelf en je gezinsleden om ook daadwerkelijk alles op te ruimen op de plek waar het hoort. Maar dat is dan een stuk makkelijker geworden! Met deze tips benut je elke hoek van je huis optimaal en geniet je van een georganiseerde leefomgeving.