Wat is tetrahydrofuran?

Tetrahydrofuran, ook wel THF genoemd, is een natuurlijke verbinding die wordt gevormd uit waterstof, koolstof en zuurstof in producten zoals acetogeninen, lignanen en polyketiden. Deze biologische producten komen het meest voor in planten, namelijk de plantenfamilie Annonaceae, volle granen, zaden en sommige paddenstoelen. Als polaire verbinding kan tetrahydrofuran ook worden gebruikt in combinatie met ethanol, methanol, acetonitril en water.

Dankzij de eigenschappen ervan, die in de volgende samenvatting gedetailleerder worden uitgelegd, wordt tetrahydrofuran in industriële hoeveelheden geproduceerd, wat het brede scala aan toepassingen voor verschillende industriële processen versnelt. Gemiddeld produceren chemische bedrijven ongeveer 200.000 ton tetrahydrofuran, wat betekent dat het gemakkelijk op de markt te vinden is als je de eigenschappen ervan nodig hebt voor polymerisatie of gebruik als een efficiënt oplosmiddel. Omdat tetrahydrofuran wordt geclassificeerd als een cyclische ether – een organische verbinding die een zuurstofatoom bevat dat is gebonden aan twee alkyl- en arylgroepen – is het productieproces vergelijkbaar met het maken van diethylether uit ethanol.

Chemische eigenschappen en gebruik in reacties

De formule van de chemische verbinding is C4H8O - vier koolstofatomen, acht waterstofatomen en één zuurstofatoom. Het wordt gekenmerkt door de volgende chemische eigenschappen:

  • Molecuulgewicht: 72,105 g/mol
  • Kookpunt: 66°C
  • Smeltpunt: -108°C
  • Dichtheid: 0,886 g/cm³ (20°C)
  • Dichtheid: 0,8876 g/cm3 bij 20°C, vloeistof

Het is ook belangrijk om te specificeren dat tetrahydrofuran als een niet-giftige verbinding wordt beschouwd. Qua fysische eigenschappen is het vergelijkbaar met water, omdat het ook een kleurloze vloeistof is. Het heeft echter een lagere dichtheid, ook al is het niet in water oplosbaar.

Vooral tetrahydrofuran staat bekend om zijn hoge oplosmiddelgehalte en veelvuldig gebruik in reacties als oplosmiddel voor harsen. De oplossende eigenschappen van de chemische verbinding zijn zo sterk dat bijvoorbeeld lichtgevoelige harsen gemakkelijk kunnen worden opgelost, zelfs tijdens chemische reacties bij kamertemperatuur. In tegenstelling tot veel andere organische oplosmiddelen is tetrahydrofuran mengbaar met water en kan het effectief worden gebruikt als oplosmiddel voor Grignard- en Wittig-reacties.

THF wordt echter niet alleen als oplosmiddel in reacties gebruikt. Bij polymerisatiereacties zou het een voorloper van polymeren kunnen zijn. In de industrie wordt tetrahydrofuran vaak gebruikt als actief ingrediënt in schoonmaakmiddelen, verven, bij de productie van PVC en coatings voor cellofaan, en als reactiemedium in de farmaceutische industrie.

Waar kun je THF van hoge kwaliteit kopen?

Het online kopen van een hoogwaardige chemische stof kan een uitdaging zijn als u dit voor de eerste keer doet. Daarom raden wij u aan rekening te houden met de volgende punten:

  • Onderzoek de aanbieder: Zoek naar een online aanbieder die gevestigd is in de branche en een goede reputatie heeft. Zorg ervoor dat ze een goede staat van dienst hebben op het gebied van het leveren van chemicaliën van hoge kwaliteit.
  • Controleer op certificeringen: De leverancier moet gecertificeerd zijn door relevante autoriteiten zoals de International Organization for Standardization (ISO) en de Chemical Abstracts Service (CAS).
  • Vergelijk prijzen: laat u niet verleiden om te kopen bij de eerste online verkoper die u tegenkomt. Vergelijk in plaats daarvan de prijzen en zorg ervoor dat de aangeboden prijzen concurrerend en redelijk zijn.
  • Controleer de verzending en afhandeling: Zorg ervoor dat de leverancier een veilige verzendmethode heeft om de chemicaliën bij u af te leveren.

Het CAS-registratienummer dat aan tetrahydrofuran is toegekend, is 109-99-9. Om THF online te kopen bij de aanbevolen leverancier met een concentratie van 99,8%, moet u de eindgebruikersverklaring ondertekenen om te bevestigen dat u zich bewust bent van alle gevaren en dat u de chemische stof op verantwoorde wijze en voor veilige doeleinden zult gebruiken. Dit is een verplichte stap die moet worden genomen bij aankoop van THF CAS 109-99-9 bij een legale leverancier.