Solliciteren in de financiële branche doe je zo

Het opstellen van een goed cv (curriculum vitae) is een erg belangrijk onderdeel naar het zoeken naar een nieuwe baan. Het cv is het visitekaartje die het bedrijf ontvangt wanneer je reageert op een vacature. Maar de vraag is, wat houdt een cv in en wat zijn de onderdelen die de basis vormen van jou cv?

Wat is een cv?

Een cv is een samenvatting van jouw persoonlijke gegevens, zoals: je naam, geboortedatum, woonplaats, nationaliteit, telefoonnummer en e-mailadres. Maar ook je werkervaring en gevolgde opleiding(en). Het is belangrijk om dit kort en bondig op te stellen, zodat de werkgever snel door heeft wie er tegenover hem of haar staat. 

De basis van een cv

  1. Persoonlijke gegevens.

Het stond in het vorige kopje al vermeld, maar je begint het cv met jouw persoonlijke gegevens.

  1. De foto. 

Het is niet verplicht om een foto te plaatsen op je cv, maar dit geeft wel een beter beeld van jou als persoon. Ga voor een neutrale foto waar je je lach laat zien en een zelfverzekerde houding hebt. 

  1. Aanvullende persoonlijke informatie. 

Het gaat hier om je eigenschappen, zo kan het gaan over je gedrevenheid of de manier van werken. Het hoeven geen lappen tekst te zijn, maar een regel of 4 is meer dan voldoende. 

  1. Werkervaring.

Plaats informatie over de werkervaring die je hebt. Het is belangrijk om te laten zien in welke periode je daar hebt gewerkt, de functie en werkzaamheden die je hebt uitgevoerd. 

  1. Talen.

In de maatschappij waar we tegenwoordig in leven, is het erg belangrijk dat je meerdere talen spreekt om je verstaanbaar te maken. Dit is dus erg belangrijk om te vermelden op je cv.

Afsluiting

Na het invullen van het cv is het belangrijk om het nog even helemaal na te checken. Zo voorkom je gemaakte spelfouten en kun je nagaan of dit echt de informatie is die je wilt delen met de werkgever. Verder is het belangrijk dat het een normaal lettertype is en de lettergrootte rond de 11 is. Naast het cv is het ook handig om een motivatiebrief opstellen en mee te sturen. Dit verstuur je als bijlage in de mail.

Wft-diploma behalen

Bij sommige werkgevers moet je als werknemer beschikken over een wft diploma. Misschien heb je hier nog nooit over gehoord of wil je wat extra informatie. Op deze pagina is er voor die wensen extra informatie geplaatst. 

Wat is een Wft-diploma

Wft betekent Wet Financieel Toezicht. De wet is bedoeld om de klanten die producten of diensten willen afnemen te beschermen, en regelt het toezicht op financiële instellingen in Nederland. 

Het diploma dient als een vergunning om in een bepaalde sector als adviseur aan het werk te kunnen. De Wft-opleiding is gericht op de wetten en regelgeving rondom financiële producten en diensten. Waarover je mag adviseren hangt af van de Wft-diploma’s die zijn behaald. 

Soorten Wft-diploma’s

Er zijn in totaal negen soorten Wft-diploma’s. Met de Wft basis diploma beschik je over veel relevante financiële kennis waarmee je het werk goed kunt uitvoeren, maar ook op persoonlijk gebied krijg je een beter inzicht in je financiële situatie.

De rest van de Wft-diploma’s zijn: Wft Consumptief Krediet, Wft Schadeverzekeringen Particulier, Wft Schadeverzekeringen Zakelijk, Wft Zorgverzekeringen, Wft Pensioenverzekeringen, Wft Hypothecair krediet, Wft Vermogen en Wft Inkomen. 

2 tips voor het behalen van het diploma

  1. Maak een planning. Het is een stuk makkelijker om elke dag een paar uur te gebruiken voor de studie, dan twee keer per week een hele dag studeren. 
  2. Maak veel oefentoetsen. Door te oefenen met oefentoetsen zie je wat jouw niveau is en waar je nog aan moet werken. 

Afsluiting

Kortom, wil je als adviseur aan de slag in Nederland op financieel gebied? Dan moet je beschikken over het Wft-diploma. Veel plezier met studeren en alvast gefeliciteerd met je Wft-diploma.