Met deze tips gaat de levensduur van je telefoon omhoog

Gemiddeld wordt een smartphone om de 2 jaar vervangen door een nieuwe. De reden hiervoor kan verschillen. Voor sommigen is het erg belangrijk om de nieuwste snufjes op de telefoon te hebben, en voor de ander is het belangrijk omdat de telefoon onbruikbaar lijkt, de telefoon is erg traag en de batterij gaat snel leeg. 

Met wat simpele handelingen, trucs of kleine investering kan de telefoon vaak nog wel wat jaren mee. En daar kun je veel mee besparen, want voor een goede smartphone moet je soms tot wel duizenden euro’s betalen. 

Tip 1: Bescherm je telefoon direct na de aankoop

Smartphones kunnen tegen een stootje, maar bij een ongelukkige val zal het veel schade opleveren. Een gebroken scherm of kapotte behuizing is duur om te vervangen, en daarbij komt dat je beter iets kunt voorkomen dan genezen. Zo is een Samsung A32 hoesje net als een Samsung 52s hoesje er in alle soorten en maten, en geeft een goede bescherming tegen krassen en breuken.

Tip 2: Schoonmaken

Alle ingangen van een telefoon bieden nestjes voor vuil. Denk aan de aansluiting voor je oplader of oortjes. Wanneer je deze zo nu en dan schoonmaakt met een klein borsteltje, worden de contacten van de aansluiting slechter. Probeer dit dus te voorkomen en maak de telefoon regelmatig schoon, ook bij de toetsjes en simkaarthouder. (extra tip: koop een busje perslucht om alle stof eruit te blazen.)

Tip 3: Opslagruimte schoonmaken

Als je veel opslagcapaciteit gebruikt, wordt de telefoon uiteindelijk een stuk trager. Vooral als het geheugen voor meer dan 75% wordt gebruikt. Verwijder daarom apps die je niet gebruikt en verwijder de foto;s en video’s nadat je deze in de cloud hebt opgeslagen. 

Tip 4: Slimmer opladen

Als je je telefoon wat bewuster oplaadt, zal de batterij van de telefoon een stuk langer meegaan. In ieder geval langer dan de twee jaar die door de fabrikant wordt opgegeven. Door het niveau van de batterij gemiddeld tussen de 40-80% te houden kan de batterij zelfs tot wel 5 jaar meegaan.

Tip 5: Opladers

USB laders zijn vrijwel overal te koop. Het is wel belangrijk om te kijken naar de kwaliteit tussen deze opladers. Goedkope opladers zijn vaak niet voorzien van een chip die de spanning controleert. Wanneer je toch zo’n oplader gebruikt kan het zijn dat hij de telefoon overlaadt of een te hoge spanning afgeven.
Gebruik daarom alleen gecertificeerde of originele opladers. Deze zijn een stukje duurder, maar een beschadigde batterij vervangen is nog een stuk duurder.

Tip 6: Installeer de updates

Of je nu een iOS of Android systeem gebruikt, voor beiden worden regelmatig updates uitgebracht. Om je smartphone up-to-date en vooral ook veilig te houden is het verstandig om deze altijd te installeren. Door updates worden soms ook nieuwe functies toegevoegd en daarnaast kun je soms geen andere apps meer installeren als je besturingssysteem achterloopt.

Conclusie

Door zorgvuldig met je apparaat om te gaan en ze de nodige onderhoud te bieden, gaat het toestel veel langer mee.