Waar kun je een betrouwbare corona zelftest kopen?

Zelfs nu de coronacrisis enigszins op z'n retour is - de opnamecijfers van de Intensive Cares en de ziekenhuizen in het algemeen zijn stabiel en laag - kan het nog heel fijn zijn om jezelf zo nu en dan te testen op het coronavirus. Dit doe je bijvoorbeeld omdat je een tante of vriend bezoekt die een zwakke gezondheid heeft en je het wel zo prettig vindt om geen virussen mee te nemen op bezoek. Of je test jezelf omdat je twijfels hebt over je eigen gezondheid. Is het nou een gewone verkoudheid waar je last van hebt, of heb je toch het coronavirus onder de leden? Misschien ben je de afgelopen twee jaar louter bij de GGD geweest om je te laten testen, omdat je het lastig vond om bij jezelf een test af te nemen. Of je bent nauwelijks in contact geweest met mensen die het virus bij zich droegen en zelf al die tijd gezond gebleven, en hebt daardoor niet te hoeven testen. Wat de reden ook is, een corona zelftest kopen is iets waar je even goed bij moet opletten. Er zijn namelijk ook niet-goedgekeurde zelftesten op de markt, zeker wanneer je online gaat shoppen moet je daar goed op letten. Weet jij waar je op moet letten bij het sneltest kopen? Dat zijn twee simpele zaken:

Een Nederlandse gebruiksaanwijzing

Iedereen die al vaker een zelftest heeft gebruikt zal precies weten hoe het moet; het went namelijk snel en je krijgt er al snel routine in, naar mate je vaker een zelftest gebruikt. Heb je echter nog nooit een zelftest gebruikt, dan is het goed om de gebruiksaanwijzing goed door te nemen. En dat kan natuurlijk het best als de gebruiksaanwijzing in het Nederlands is (als je zelf Nederlands bent tenminste). 

Een CE-logo op de verpakking

Volgens de Rijksoverheid zijn alle goedgekeurde en geteste zelftesten voorzien van een CE-logo op de verpakking. Kijk ook of het logo op het product zelf zit, dan weet je namelijk zeker dat het een goedgekeurde zelftest is, die gekeurd is voor gebruik. Met een goedgekeurde zelftest ben je er het meest zeker van dat de uitslag ook daadwerkelijk is wat hij is. Bij één streepje kun je uitgaan van een negatieve test (en heb je dus geen corona), en bij twee streepjes kun je uitgaan van een positieve test (en heb je dus helaas wel corona). 

Eigenlijk is het dus heel simpel: met een Nederlandse gebruiksaanwijzing en een CE-logo op de verpakking weet je zeker dat je een goedgekeurde zelftest voor de Nederlandse markt te pakken hebt, en dat de uitslag die de test je geeft dus ook hoogstwaarschijnlijk betrouwbaar is.

Let daarbij op: volgens de Rijksoverheid zijn de speekseltesten die ook in de Nederlandse drogisterijen worden verkocht minder betrouwbaar dan de neustesten, maar ook de speekseltesten zijn goedgekeurd en mogen daarom in Nederland verkocht worden. Het is dus aan jezelf om te beslissen welke test je het liefste doet.