Bitcoin kopen: dit moet je weten

Investeren in cryptocurrency zoals Bitcoin is de laatste jaren alleen maar populairder geworden. Steeds meer Nederlanders beschikken over cryptomunten, blijkt uit recent onderzoek.

Ben je ook van plan om de gok te wagen op de cryptomarkt zoals de Bitcoin koers? Natuurlijk kunt je blind geld inleggen, maar om je kansen op winst zo groot mogelijk te maken is het aan te raden om je eerst te verdiepen in de cryptowereld voordat je erin investeert.

Wat is is Bitcoin en/of cryptocurrency?

Bitcoin is de eerste cryptocurrency ooit. Deze virtuele munt werd in 2009 voor het eerst gebruikt en is opgericht door Satoshi Nakamoto, een pseudoniem van een of meerdere programmeurs die liever anoniem wilde(n) blijven. Het grote voordeel van Bitcoin is dat het een gedecentraliseerde munt is, wat betekent dat er geen bank als tussenpartij aanwezig is. Dat was ook direct het grootste doel van digitaal geld, zodat je in volledige anonimiteit transacties kunt doen. Het grootste verschil tussen Bitcoin en 'normale' valuta is de tastbaarheid.

Waar je een of twee euro gewoon aan kunt raken en aan iemand anders kunt geven, is de Bitcoin allesbehalve fysiek. Bitcoin en andere cryptomunten zijn unieke computercodes die bestaan uit cijfers. Op basis van onder andere vraag en aanbod, aandacht in de media en (grote) investeringen wordt de waarde van deze digitale munt bepaald. Dat betekent dat de waarde van Bitcoin hoger ligt wanneer er meer vraag dan aanbod is. Iedereen kan Bitcoin kopen bij bijvoorbeeld een betrouwbare cryptobroker, maar het is wel aan te raden om je goed in te lezen in de wereld van cryptocurrency voordat je er geld in gaat leggen.

Dit zijn de voordelen van investeren in crypto

Met de juiste kennis en uiteindelijk de nodige ervaring is het namelijk mogelijk om geld te verdienen met je investering in crypto. Dat is direct het grootste voordeel van beleggen in bijvoorbeeld de Bitcoin koers of een van de andere koersen en natuurlijk het grootste doel van beleggers in crypto. Maar: er zijn nog veel meer voordelen waar je van kunt profiteren. Wat dacht je van onder andere de volgende pluspunten?:

  • Een van de grootste voordelen is dat cryptogeld gedecentraliseerd is. Dat betekent dat er geen bank of andere financiële tussenpartij aanwezig is die de controle heeft over jouw geld. De aankopen die je ermee doet, zijn volledig discreet. Dat anonieme aspect vinden veel mensen in deze moderne en digitale maatschappij prettig.
  • Je kunt met Bitcoin en andere cryptomunten wereldwijd betalen. In Nederland kun je bijvoorbeeld op steeds meer plekken betalen met Bitcoin of andere coins.
  • Transacties met cryptocurrency zijn heel voordelig. De transactiekosten zijn namelijk laag of soms nihil. Dat is met name voor internationale transacties erg interessant, aangezien de transactiekosten bij 'normale' valuta dan nogal op kunnen lopen.
  • Het aanschaffen van Bitcoin is ontzettend eenvoudig en kan door iedereen worden gedaan. Het enige wat je nodig hebt, is een betrouwbare cryptobroker waar je je cryptomunten aan kunt schaffen.

Beleggerstips voor beginners op de Bitcoin koers

Ben je van plan om geld te investeren in een van de cryptokoersen? Om je daar een handje bij te helpen, is het goed om te weten dat je alleen moet investeren met geld dat je eventueel kunt missen. De cryptomarkt is namelijk heel erg volatiel, wat betekent dat de waarde van de digitale valuta op ieder moment van de dag anders is. In de ochtend kun je bijvoorbeeld nog heel veel winst hebben, terwijl dat in de avond ineens enorm gezakt is (of andersom). Daarom is het wel zo'n prettig idee om alleen te investeren met geld dat je, in ieder geval voor een tijdje, niet nodig hebt. Denk aan je spaargeld voor later of aan een financieel extraatje vanuit werk of familie.

Wat je ook moet weten, is dat het aan te raden is om voor de langere termijn te investeren. Het kan heel aantrekkelijk zijn om je Bitcoins of andere cryptomunten te verkopen op het moment dat je ziet dat ze ineens meer waard zijn. Uit het verleden is echter gebleken dat de waarde ervan alleen maar verder zal stijgen in de toekomst, zolang je maar geduld hebt. Houd je emoties dus in bedwang en laat je inleg staan. Wees er tot slot altijd van bewust dat beleggen in crypto niet zonder risico's is. Je kunt in het meest vervelende geval je inleg kwijtraken; iets dat je echt moet weten dat dat mogelijk is. Weet daarom wat je doet in het geval van Bitcoin kopen en wees goed voorbereid op dit interessante maar bizarre avontuur!