Hoe zorg je voor de juiste verlichting in huis?

Verlichting in huis is erg belangrijk. Niet alleen zodat je weet waar je loopt en ziet waar de meubels staan, maar ook om te zorgen voor sfeer in huis. Ook het lezen van een boek, werken aan de eettafel of gezellig met het gezin eten doe je met goede verlichting. Niet alleen draagt dit bij aan de gezelligheid, maar het verhoogd ook je concentratie en verminderd de kans op hoofdpijn. Zou jij in het donker achter een laptop gaan zitten, dan is de kans groot dat je binnen een half uur al hoofdpijn voelt opkomen. Hoe je zorgt voor de juiste verlichting in huis, lees je in dit artikel.

Zorg voor een goed lichtplan

Voordat je op zoek gaat naar de mooiste lamp voor in jouw huis, is het goed om een lichtplan voor jezelf te maken. Dit doe je door een plattegrond te maken van je woning, of enkel de ruimte waar het om gaat. Plaats de meubels op de juiste plek op de plattegrond en begin vervolgens met de basisverlichting. Dit zijn de lampen die zorgen voor voldoende licht, en zijn vaak de lampen die je als eerste aan doet. Denk aan een lamp boven de eettafel en boven de zithoek. Maar bijvoorbeeld ook spotjes in het plafond of onder de keukenkastjes.

Heb je dit allemaal duidelijk? Dan kan er vervolgens gekeken worden naar de sfeerverlichting. Hierbij kun je denken aan mooie lampen op de vensterbank met zacht licht, of een ontzettend mooie vloerlamp naast de bank. Sfeerverlichting is vooral bedoeld om te zorgen voor een gezellige sfeer, deze lampen zijn dan ook vaak mooi vormgegeven.

Op zoek naar de juiste verlichting

Heb je alles duidelijk op papier staan? Dan is het tijd om de juiste verlichting voor je woning aan te schaffen. Er zijn veel plekken in Nederland te vinden waar je lampen aan kunt schaffen, maar het beste ga je naar een zaak waar ze het complete assortiment beschikbaar hebben. Op die manier kun je niet alleen op zoek gaan naar een hanglamp voor boven de eettafel, maar ook voor een mooie vloerlamp of een plafondlamp. Bij Straluma heb je erg veel keuze. Niet alleen voor de meest trendy lampen, maar ook voor lampen die passen bij een industriële, landelijke of klassieke inrichting.

Handige tips waar je rekening mee kunt houden

Ga je op zoek naar een hanglamp voor boven de eettafel, maar wordt hier niet alleen aan gegeten, maar ook aan gewerkt en geleerd? Dan kan het handig zijn een dimbare lamp aan te schaffen. Zo heb je overdag tijdens het werken en leren voldoende verlichting, maar kun je het in de avond wat intiemer maken als jullie gaan eten. Andere handige verlichting tips zijn bijvoorbeeld:

  • Houd rekening met de kleuren die je in je huis gebruikt. Heb je vooral donkere kleuren in de ruimte? Deze absorberen het licht. Lichte kleuren reflecteren juist, net als glanzende oppervlaktes zoals hoogglans meubels. Hierdoor zal een donkere ruimte meer verlichting nodig hebben.
  • Zorg voor een eenheid in de ruimte door te kiezen voor verschillende lampen die uit dezelfde serie komen. Niet alleen staat dit netter, maar de ruimte wordt er vaak ook sfeervoller en rustiger van.