Hoe kun je de overgangsklachten verminderen? 

Hier zijn vijf oplossingen voor overgangsklachten die veel voorkomen bij vrouwen in de middelbare leeftijd. Vergeet echter niet dat je je zorgen altijd eerst met je zorgverlener moet bespreken. Er kunnen andere behandelingen of mogelijk schadelijke bijwerkingen zijn. Samen kun je beslissen welke opties voor je het beste zijn als je bijvoorbeeld gevoelige borsten hebt tijdens je overgang. 

Nachtelijk zweten

Om verlichting te krijgen van nachtelijk zweten (opvliegers die optreden tijdens de slaap), probeer verschillende strategieën om koel te blijven terwijl je slaapt:

  • Trek lichte nachtkleding aan.
  • Gebruik gelaagd beddengoed dat 's nachts gemakkelijk kan worden verwijderd.
  • Of probeer vochtafvoerende materialen voor beide.
  • Koel af met een elektrische ventilator.
  • Drink koel water gedurende de nacht.
  • Bewaar een bevroren coldpack onder je kussen en draai het kussen vaak om zodat je hoofd altijd op een koele ondergrond rust, of leg een coldpack op je voeten.

Stemmingswisselingen

Sommige vrouwen vinden dat hormoonschommelingen in de perimenopauze een gevoel van onbeheersbaarheid creëren. Meldingen van verhoogde prikkelbaarheid, angst, vermoeidheid en blauwe buien zijn niet ongewoon. Ontspannings- en stressverminderingstechnieken, waaronder diepe ademhalingsoefeningen en massage, een gezonde levensstijl (goede voeding en dagelijkse lichaamsbeweging) en plezierige, zelfverzorgende activiteiten kunnen allemaal nuttig zijn. Sommige vrouwen proberen hun menopauzesymptomen te behandelen met vrij verkrijgbare producten zoals sint-janskruid of vitamine B6. Het bespreken van stemmingsproblemen met uw zorgverlener kan u helpen de oorzaak te achterhalen, ernstige depressie te beoordelen en te beslissen over de meest geschikte interventie. Voor depressie kunnen voorgeschreven antidepressiva geïndiceerd zijn om een ​​chemische onbalans te corrigeren, terwijl je bij hartkloppingen overgang andere medicatie nodig hebt. 

Seksueel ongemak

De menopauze draagt ​​bij aan veranderingen in de seksuele functie door de afname van de productie van ovariumhormoon en kan leiden tot vaginale droogheid en een afname van de seksuele functie. Om deze wijzigingen tegen te gaan, kun je vaginale glijmiddelen gebruiken. Deze producten zijn zonder recept verkrijgbaar en verminderen wrijving en vergemakkelijken de geslachtsgemeenschap als de vagina droog is. Er mogen alleen in water oplosbare producten worden gebruikt, omdat producten op oliebasis zoals vaseline de irritatie juist kunnen vergroten. Alleen producten die zijn ontworpen voor de vagina mogen worden gebruikt!

Urine-incontinentie

Hoewel het wordt gedefinieerd als het aanhoudende, onvrijwillige verlies van urine, zouden de meeste vrouwen zeggen dat urine-incontinentie een ongelukkige, ongewenste, ongewenste ergernis is. Gelukkig zijn er strategieën om de verschillende vormen van incontinentie te helpen verbeteren zonder medicatie of operatie. Probeer voldoende water te drinken om de urine verdund te houden (helder en lichtgeel) en vermijd voedingsmiddelen of dranken met een hoog zuur- of cafeïnegehalte, die de blaaswand kunnen irriteren. 

Slaapproblemen

Stel een regelmatig slaapschema en slaaproutine op:

  • Sta op vaste tijden op en ga naar bed, zelfs in het weekend.
  • Ontspan en kom tot rust voordat je gaat slapen door een boek te lezen, naar muziek te luisteren of een ontspannen bad te nemen.
  • Melk en pinda's bevatten tryptofaan, wat het lichaam helpt te ontspannen.
  • Een kopje kamillethee kan ook helpen.
  • Houd licht, geluid en temperatuur in de slaapkamer op een comfortabel niveau - donker, stil en koel zijn omstandigheden die de slaap ondersteunen.
  • Gebruik de slaapkamer alleen voor slaap en seks.
  • Vermijd cafeïne en alcohol laat op de dag.