Wat is de beste middel tegen overgangsklachten? 

Er zijn een aantal voorgeschreven en vrij verkrijgbare medicijnen beschikbaar om de symptomen van de menopauze te behandelen. Dit artikel richt zich op behandelingen voor de 3 meest voorkomende symptomen en complicaties: opvliegers, botverlies en vaginale droogheid. Heb je pijnlijke borsten tijdens de overgang? Neem dan contact met je huisarts op om hopelijk een medicijn te kunnen krijgen waardoor je minder last krijgt van deze klacht. 

Botontkalking 

De menopauze brengt vrouwen in gevaar voor het ontwikkelen van osteoporose, dus je arts kan een medicijn voorschrijven om botverlies te helpen voorkomen. Medicijnen die je risico op het ontwikkelen van deze overgangsklachten kunnen verminderen, zijn:

  • Bisfosfonaten: Bisfosfonaten verhogen je botmineraaldichtheid door het werk van osteoclasten (botabsorberende cellen) te vertragen. Alendronaat (op de markt gebracht als Fosamax), ibandronaat (Boniva), risedronaat (Actonel) en zoledroninezuur (Reclast) zijn door de FDA goedgekeurde bisfosfonaten.
  • Oestrogeenagonisten/antagonisten: ook bekend als selectieve oestrogeenreceptormodulatoren (SERM's), bieden oestrogeenagonisten/antagonisten de voordelen voor de botgezondheid van hormoontherapie, waarover later meer,, maar zonder het verhoogde risico op kanker. Er is één goedgekeurde oestrogeenagonist/antagonist die wordt gebruikt voor de behandeling van osteoporose-raloxifen, die op de markt wordt gebracht als Evista. 

Opvliegers

Geneesmiddelen en medicijnen die opvliegers behandelen zijn onder meer:

  • Hormoontherapie: Hormoontherapie (ook bekend als oestrogeen plus progestageentherapie) wordt algemeen beschouwd als de beste behandeling voor matige tot ernstige opvliegers. Bovendien is het de enige door de FDA goedgekeurde medicatie voor opvliegers. Een ander voordeel van hormoontherapie is dat het botverlies helpt voorkomen, omdat oestrogeen je botopbouwende cellen, osteoblasten genaamd, ondersteunt. Dit wordt vaak gezien als de beste middel tegen overgangsklachten. In de meeste gevallen is de laagst mogelijke dosis die gedurende de kortst mogelijke tijd wordt ingenomen, de beste strategie om verlichting te bieden en tegelijkertijd de risico's van hormoontherapie te beperken.
  • Antidepressiva: Een lage dosis venlafaxine (op de markt gebracht als Effexor) kan opvliegers helpen verlichten. Venlafaxine behoort tot een nieuwere klasse van antidepressiva, bekend als selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI's). Fluoxetinehydrochloride (Prozac) en sertralinehydrochloride (Zoloft) zijn andere SSRI's die opvliegers kunnen verminderen. 
  • Clonidine: Clonidine wordt op de markt gebracht als Catapres en wordt meestal gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen. Maar het heeft ook nog eens opvliegers bij sommige vrouwen verminderd.
  • Gabapentine: Op de markt gebracht als Neurontin, is gabapentine een veelgebruikt medicijn voor epileptische aanvallen. Maar net als SSRI's en clonidine kan het ook helpen bij het beheersen van opvliegers. Het kan overigens normaliter met name effectief zijn voor vrouwen met nachtelijke symptomen.

Vaginale droogheid

De onderstaande behandelingen verlichten vaginale droogheid:

  • Vaginaal oestrogeen: Dit is op recept verkrijgbaar in een crème, tablet of ring. Vaginaal oestrogeen levert een kleine hoeveelheid oestrogeen aan de vaginale weefsels. Dit helpt om een ​​gezonde vochtbalans te behouden. Voor vrouwen met bepaalde risicofactoren die voorkomen dat ze oestrogeenpillen nemen, kan vaginaal oestrogeen nog steeds een veilige optie zijn.
  • Vaginale glijmiddelen en vochtinbrengende crèmes: Als je op zoek bent naar een vrij verkrijgbare optie, zijn er een aantal vaginale glijmiddelen (Astroglide en KY) en vochtinbrengende middelen (Vagisil) beschikbaar om vaginale droogheid te verlichten.