Dit moet je weten over talgcysten 

Talgcysten komen veel voor bij mannen en vrouwen van alle leeftijden. Afhankelijk van hun locatie en grootte kunnen ze voor anderen merkbaar zijn en kunnen ze zelfbewustzijn veroorzaken. Dit is al helemaal het geval als je jonger bent en bezig bent met een ontgroening. Wat is ontgroend? Dat is dat je opgenomen wordt in een studievereniging en je dan allerlei nare dingen moet uitvoeren. Met de hulp en begeleiding van de dermatologen zijn er veel manieren om talgcysteacne te bestrijden om je zelfvertrouwen te vergroten. Ten eerste is het belangrijk dat je leert waar je op moet letten bij het bepalen of het een talgcyste is. Wat is een cyste moet je natuurlijk ook weten, daar leer je in dit artikel meer over. Ook de behandeling van talgcysten zullen we vermelden! 

Wat is een talgcyste? 

Talgcysten zijn meestal niet-kankerachtige afwijkingen op de huid die vloeistof of halfvloeibare binnenkant kunnen bevatten. Ze worden vaak aangetroffen op het gezicht, de nek of de buik en kunnen ongemakkelijk worden naarmate ze blijven groeien. Talgcysten kunnen zich ontwikkelen als de talgklier beschadigd of verstopt raakt. Ze kunnen ook het gevolg zijn van een vervormd kanaal, beschadigde cellen of genetica. Cysten kunnen variëren van klein zonder pijn tot groot met ongemak, druk en pijn. Kenmerken van potentieel kankerachtige cysten zijn onder meer een diameter van meer dan vijf centimeter, herhaling en tekenen van infectie. Een dermatoloog kan de cyste testen om te bepalen of het kanker is of niet door een lichamelijk onderzoek uit te voeren. Ze kunnen ook helpen met manieren om talgcysten te bestrijden, zoals drainage en chirurgie.

Hoe worden talgcysten bestrijd?

Talgcysten moeten altijd schoon worden gehouden om infectie te voorkomen. Vermijd plukken, wrijven of knijpen, omdat dit schade of pijn kan veroorzaken. Als ze te hinderlijk worden en je klaar bent om ze te bestrijden, zijn er opties. De eerste manier om acne van talgcysten te bestrijden, is door ze te laten leeglopen. Een dermatoloog maakt een kleine snee in de cyste en knijpt voorzichtig de vloeistof eruit. Een andere drainageoptie om talgcysten te bestrijden, is onder meer aspiratie met fijne naalden. Een dunne naald wordt in de cyste gestoken om de vloeistof af te voeren. Deze methode wordt vaak gebruikt voor cysten op de borst. Hoewel deze zowel een snelle als pijnloze oplossing zijn, zullen de cysten waarschijnlijk blijven optreden tenzij volledige verwijdering wordt uitgevoerd.

Het verwijderen van een talgcyste is een andere optie om ze te bestrijden. Dit wordt gedaan door conventionele brede excisie, minimale excisie of laser met punch-biopsie-excisie. Conventionele verwijdering omvat het verwijderen van de hele cyste, maar er blijft een litteken achter. Minimale excisie laat minimale littekens achter, maar de cyste kan terugkeren. Lasers met ponsbiopsie-excisie draineren de cyste en verwijderen vervolgens de buitenwanden een maand later. Als je kiest voor een verwijderingsmethode, krijg je vaak een zalf die op het gebied moet worden aangebracht om infectie te voorkomen. Mogelijk moet dit matineus gedaan worden. Wat is matineus? Je moet de zalf dan ’s ochtends aanbrengen!