De beste alternatieven van Wikipedia in 2022

Wikipedia is een enorme bron van informatie. Je vindt er alles, van voedselrecepten tot actuele gebeurtenissen, terwijl het ook wat is een hulp werkwoord uit kan leggen. Het is bijna alsof de hele wereld op Wikipedia staat. Maar zijn er nog andere sites zoals Wikipedia? Zeker! Zo hebben we in Nederland bijvoorbeeld de site Wat-Is, wat je informatie over diverse onderwerpen geeft. Prefereer je een Engelstalige website om meer te leren over een bepaald iets? Kies dan voor een van de volgende Wikipedia-alternatieven! 

Citizendium

Larry Sanger, een van de oprichters van Wikipedia, creëerde Citizendium in wezen als een zustersite van Wiki. Het belangrijkste verschil tussen de twee sites is dat Citizendium een ​​veel beter beoordelingsproces heeft. In tegenstelling tot sites zoals Wikipedia, claimt Citizendium quotable certificeringen en disclaimers te hebben als het artikel het peer review-proces nog niet heeft doorlopen. Redacteuren moeten hun cv en een lijst met publicaties indienen om te bewijzen dat ze experts zijn in hun vakgebied voordat ze redactionele oordelen vellen, zo kunnen ze wat is een loft alleen uitleggen als ze daadwerkelijk verstand hiervan hebben. Alle bijdragers moeten zich daarnaast aanmelden met hun echte naam in plaats van met hun gebruikersnaam. 

Encyclopedia Brittanica

In termen van conventionele online encyclopedieën is dit de belangrijkste rivaal van Wikipedia. Encyclopedia Britannica is namelijk de meest betrouwbare en gewaardeerde encyclopedie ter wereld. Het bestaat al ongeveer 244 jaar en stopte in 2013 met de productie van gedrukte exemplaren. Het bedrijf biedt echter al 20 jaar online edities van zijn encyclopedie aan. Het huidige Encyclopedia Britannica zit boordevol multimediafuncties en gebruiksvriendelijke zoekhulpmiddelen. De online editie wordt daarnaast voortdurend bijgewerkt door professionals en je kunt met een acceptabele overtuiging feiten citeren, zo leer je op deze site bijvoorbeeld van alles over wat is een milf

Infoplease

Infoplease is een gratis online encyclopedie die een atlas, encyclopedie, woordenboek, thesaurus en video's biedt. Het biedt ook tal van almanakken die rijk zijn aan statistieken, feiten en historische gegevens. Infoplease is een onderdeel van Pearson Education, de grootste wereldwijde distributeur van educatieve boeken, en eigenaar van Fact Monster. Alle vermeldingen op de site zijn afkomstig uit betrouwbare bronnen, zoals de Random House Unabridged Dictionary en de Columbia Electronic Encyclopedia. Alle inhoud wordt daarnaast regelmatig bijgewerkt. Infoplease is bovendien een goed alternatief voor Wikipedia omdat het korte, goede informatieve samenvattingen van onderwerpen aanbiedt. 

Scholarpedia

MediaWiki stuurt Scholarpedia aan, dus het ziet eruit en voelt aan als Wikipedia. Het is ontworpen als een betrouwbaar alternatief voor sites als Wikipedia. Beide bieden bezoekers ook de mogelijkheid om te beoordelen en te wijzigen; artikelen in Scholarpedia worden echter door vakgenoten beoordeeld door experts in verschillende wetenschappen. De inhoud van Scholarpedia bevindt zich in afzonderlijke "encyclopedieën" over wetenschappen zoals astrofysica, computationele neurowetenschappen, computationele intelligentie, dynamische systemen en natuurkunde. De werkelijke namen en voorkeuren van alle auteurs, curatoren en redacteuren die bij een artikel betrokken zijn, moeten worden vermeld. Het gebruik van gebruikersnamen is op dit goede alternatief voor Wikipedia ten strengste verboden.