Het inrichten van een woonkamer – waar te beginnen?

Als je advies zoekt over hoe je een woonkamer kunt inrichten, komen deze tips ongetwijfeld van pas. Want weten waar je moet beginnen bij het inrichten van een woonkamer kan een uitdaging zijn, of je nu werkt met een lege ruimte - misschien ben je aan het verhuizen - of met een erg drukke kamer. 

Weten hoe je een woonkamer moet inrichten is belangrijk. Woonkamers zijn immers het centrum van het huis. Het zijn de kamers die dagelijks door ieder lid van het huishouden gebruikt worden, maar het zijn ook de ruimten waarin we vrienden en familie verwelkomen. Woonkamers zijn misschien (volgens velen) niet zo veeleisend als keukens als het op hun inrichting aankomt, maar door hun dubbel gebruik als ontspanningsruimte en gezinsruimte, plus de uren die we er doorbrengen, vragen ze om een doordacht en weloverwogen ontwerp. 

Een woonkamer inrichten vraagt om een doordacht en weloverwogen ontwerp

Van meubeloverwegingen (designfauteuils of toch gewone basic stoelen eetkamer?). En welke lampen kies je? Hanglampen of staande lampen? Tot verfkleuren, indelingen en vloeren - wat ook de grootte of vorm van je woonkamer is – we kunnen tot in de details ingaan om je te helpen de juiste keuzes te maken, maar de volgende aspecten zijn het belangrijkste.

  • De sleutel tot een goede planning, voor welke kamer van het huis dan ook, is het vaststellen van een budget. Het is goed om in dit stadium van de planning realistisch te zijn, maak het beste van wat je je kunt veroorloven. Als je budget niet hoog genoeg is om alles wat je wilt aan te schaffen, investeer dan in de belangrijkste dingen - zoals vloerbedekking en de juiste verlichting.
  • Voordat je drastische beslissingen kunt nemen over het inrichten van je woonruimte, wil je een nauwkeurig idee hebben van de vierkante meters ervan. Het bepalen van de manier waarop je in je woonruimte wilt inrichten, zal het inrichtingsproces aanzienlijk bepalen. "Het is van cruciaal belang dat je volledig begrijpt hoe je je ruimte wilt gebruiken, voordat je met het inrichtingsproces begint.
  • Bij het inrichten van een woonkamer kiezen veel huiseigenaren ervoor om hun woonkamermeubels automatisch te bepalen naar de omtrek van de kamer om de ruimte groter te laten lijken, in plaats van een meubelgroepering te maken. In de meeste woningen kan zwevend meubilair rond punten als een open haard of een raam een ruimte juist groter doen lijken.
  • In geen geval mogen ook de muren leeg gelaten worden. Wanddecoratie is essentieel. Weet je niet zeker wat je moet ophangen? Een groot kunstwerk afhankelijk van je stijl - of een spiegel zijn altijd mooie manieren om te decoreren.
  • Ook planten zorgen voor de perfecte finishing touch in elke huiskamer. Als je budget niet toereikend genoeg is, of je in een huurhuis woont waar je niet veel in je decoratie kunt investeren, zorg dan voor decoratie en inrichting in de vorm van een aantal huisplanten.

Het hoeft gelukkig niet moeilijk te zijn om een huiskamer in te richten – als je maar weet waar je moet beginnen!