Wat is de beste vloer voor in een stal?

Comfortabele en hygiënische stalvloeren zijn meestal het teken van een gezond en gelukkig paard. Daarom is het vloerontwerp een van de belangrijkste beslissingen bij het plannen van je nieuwe stallen. Desondanks kan het nog wel eens lastig zijn om hierbij een keuze te maken. Er zijn namelijk veel opties waaruit je kunt kiezen als het gaat om een vloer voor in een stal. We kunnen gelukkig nu alvast vertellen dat het over het algemeen geen goed idee is om voor gietvloer te gaan, hier is je viervoeter namelijk niet echt een liefhebber van. Beton cire is dan al een betere vloerkeuze, maar de onderstaande opties zijn in principe nog beter. 

Beton

Betonnen vloeren worden steeds minder populair naarmate het debat voortduurt over het effect van langdurig op beton staan ​​op het paard. Beton is ook erg koud tijdens de wintermaanden, wat natuurlijk niet echt leuk is voor je dier. Een populaire oplossing is om rubberen matten over het beton te leggen, wat de benen van je paard kan helpen aangezien beton hierdoor wat minder hard wordt. Een betonvloer is alsnog een prima optie als je op zoek bent naar een goede vloer voor in je nieuwe stal. 

Klei

Klei is een andere populaire optie voor schuurvloeren omdat het redelijk slijtvast en niet duur is, vooral als het van nature bestaat waar je woont. Zelfs als dit niet het geval is, kun je alsnog voor een relatief klein bedrag aan klei komen om vervolgens te gebruiken in je nieuwe stal. Klei zorgt voor een stevige basis en is zacht voor de benen van je paard. Klei moet echter elk jaar worden geëgaliseerd en verpakt en kan tijdens een natte winter vochtig en drassig worden.

Aarde

Een aarden vloer is een goedkope vloeroptie die een natuurlijke keuze lijkt, omdat het vergelijkbaar is met de ondergrond die je paard zou tegenkomen in de paddock. Aarden vloeren zijn zeer absorberend, maar het afvoervermogen is afhankelijk van het specifieke type aarden vloer dat wordt gebruikt. Bovendien is het schoonmaken van dit type vloer ook best lastig, vaak moet de aarde zelfs helemaal vervangen worden. Gelukkig heeft aarde wel als voordeel dat het zeer goedkoop is.

Asfalt

Asfalt is een andere duurzame onderhoudsarme optie. Het is minder duur dan beton en biedt een goede tractie. Asfalt is echter ook koud en hard voor de benen van je paard, dus je  zult opnieuw stalmatten en ruim strooisel moeten gebruiken. Alhoewel asfalt in de meeste gevallen dus goedkoper is dan beton, is het alsnog minder populair in stallen dan de betonvloeren. 

Zand

Zand is zacht en absorberend en zorgt voor een goede afwatering. Het pakt echter niet goed in en kan gemakkelijk worden gemengd met beddengoed. Paarden kunnen ook vatbaar zijn voor zandkoliek als ze van de grond eten. Het wordt aanbevolen om rubberen stalmatten op het zand te leggen om te voorkomen dat het zand zich vermengt met het strooisel. Een zandvloer schoonmaken is overigens een lastig klusje.