Kerstkaart versturen doe je zo

Ben jij iemand die toch nog altijd de voorkeur geeft aan geschreven, fysieke kerstkaarten boven digitale kaartjes? Dan zullen postbodes jou heel graag helpen om je kaartjes perfect op de bestemming te brengen. Maar ook jijzelf speelt een belangrijke rol in het goed bezorgen van je kaartje. Zorg ervoor dat het adres altijd juist is op elk kaartje dat je verstuurt. Wat we hiermee precies bedoelen lees je hier. Wij wensen jou alvast een heel fijne Kerst en de daaraan gekoppelde momenten van kerstkaarten schrijven!

Wat is een perfect en correct adres?

In Nederland bestaat een adres uit:

  • de naam van de geadresseerde
  • de straatnaam
  • het huisnummer
  • de postcode
  • de gemeente

Enkel en alleen wanneer dit allemaal vermeld is op je kaartje of je brief, ben je voor 100% zeker dat je kaartje of je brief ook wel degelijk afgeleverd wordt. Waarschijnlijk heb je met al deze elementen geen enkel probleem, behalve met de postcode. Maar wat is deze postcode precies?

De postcode, zeer belangrijk bij het vesturen van je kerskaartje

Elke postcode in Nederland bestaat uit 4 cijfers en daarbij 2 letters. Deze hebben wel degelijk een betekenis. Zo zijn de eerste 2 cijfers een aanduiding van de regio en de 2 laatste cijfers een aanduiding van de wijk. De letters bepalen de buurt en de straat. Hoe deze precies verdeeld zijn, is een zaak van de BAG, de Basisregistratie van Adressen en Gebouwen. Een postcode komt niet altijd precies overeen met een straat. Soms kan er gewoon bij de bestaande postcode een postcode toegevoegd worden, en dit in dezelfde straat. Postcodes kunnen namelijk ook slaan op gebieden of gebouwencomplexen. De logica achter de postcodes is dus niet altijd duidelijk. Maar daar hoef jij je geen zorgen om te maken. Zolang je de correcte postcode vermeldt, komt je zending bij de juiste bestemmeling.

Toch twijfels over de postcode? Zoek ze gewoon online op

Als je toch een postcode wil opzoeken, dan vind je ze heel snel op Postcode-adresboek.nl. Door de gemeente aan te geven, kom je al een heel eind. Je kunt op deze website zoeken op gebieden, straatnamen of zelf op een huisnummer. Ook al zoek je een Kerkstraat of een huisnummer 15 - zoals er honderden zijn in Nederland - toch kom je al na een paar seconden uit op het adres dat je zoekt. En je krijgt meteen de juiste postcode.

Verloren zendingen? Misschien komen ze toch nog terecht

Ook al deed je je best en je zocht op Postcode-adresboek.nl, toch kunnen er altijd foutjes gebeuren bij het schrijven van je kerstkaartjes. Als er toch een adres onduidelijk zou zijn of niet herkend wordt, dan gaat je kerstkaartje naar 2500 NA in Den Haag. Daar wordt er toch gezocht of het kaartje vooralsnog goed kan terechtkomen. Als het adres helemaal niet vindbaar is, wordt het helaas vernietigd.

Maak van het versturen van je kerstkaart een succes. Vermeld altijd het juiste adres, je weet nu hoe het moet!