Hoe weet je dat jouw huis schimmel heeft?

Schimmels zijn enorm vervelend en zijn levende organismen die uit rijen van cellen bestaan en vermeerderen zich door vorming van sporen. Wanneer deze sporen los komen kunnen mensen en dieren deze schimmels inademen. Schimmels zijn niet alleen onhygiënisch, maar ook gevaarlijk voor de gezondheid. Vooral mensen die allergisch zijn kunnen veel last hebben van schimmels. Klachten, zoals een brandende huid en ogen en jeuk komen dan veel sneller voor. Helaas zijn huizen een fijne broedplaats voor huizen, maar hoe weet je en zie je dat je schimmel in huis hebt?

Vochtige woningen

Vochtige woningen hebben vaak last van schimmels en gelukkig kun je schimmels vrij eenvoudig identificeren. Zwarte spikkels op muren en plafonds, loslatend behang en een afbladderende verflaag, donkere plekken en vochtkringen op muren en plafonds zijn duidelijke signalen dat er in de woning schimmel aanwezig is. Het is slim om actie te ondernemen wanneer er schimmels in je huis zijn. Want op een langere termijn kunnen schimmels schadelijk zijn voor de gezondheid.

De mogelijke gezondheidsklachten

Schimmels veroorzaken gezondheidsklachten wanneer je de sporen van een schimmel inademt. Sporen zijn niet te zien en je hebt dus ook geen idee dat je deze sporen inademt. Veelvoorkomende gezondheidsklachten door schimmels zijn jeukende en brandende ogen, jeukende huid, hoofdpijn, verkoudheidsklachten, hooikoorts en uitslag. Er zijn ook ernstige klachten die door schimmels kunnen ontstaan, zoals reuma, longproblemen en astma.

Welke soort woningen hebben het meeste last van schimmels?

Er is geen specifieke woningsoort of gemeente waar schimmel in huis het meeste voorkomt. Schimmels komen simpelweg het meeste voor in woningen die vochtig zijn. De oorzaken hoe schimmels ontstaan lopen nogal uiteen. Het kan te maken met een bouwtechnische fout waardoor het vocht zich makkelijk in muren en plafonds kan ophopen, maar ook slecht geventileerde woningen of het woongedrag van de bewoners kunnen bijdragen aan schimmelvorming. 

Wat kan ik doen tegen schimmels?

Schimmels kun je bestrijden. De plekken op muren en plafonds kun je bestrijden met een speciaal schoonmaakmiddel dat je bij iedere willekeurige supermarkt kunt kopen of door simpelweg de plekken te behandelen met soda en heet water. Er zijn ook speciale en schimmelwerende verfsoorten die je bijvoorbeeld voor de vochtige plekken in huis kunt gebruiken. Zoals badkamers en toiletten. Zo krijgt de schimmel geen kans om zich te hechten en te vermeerderen. Een andere optie om schimmels te bestrijden is om een luchtreiniger met een HEPA-filter aan te schaffen. Deze luchtreinigers kunnen allergenen en schimmelsporen uit de lucht verwijderen.

Schimmels voorkomen

Je kunt ook voorkomen dat schimmels überhaupt een kans krijgen om zich in jouw huis te nestelen. Allereerst is het goed om zoveel mogelijk te ventileren en waar mogelijk het huis te verwarmen. Deze zaken zorgen er voor dat schimmels weinig kans krijgen om zich in huis te vermeerderen. Je kunt ook ervoor zorgen dat je het woongedrag iets aanpast door gewoon regelmatig een raampje open te zetten en vochtige ruimtes, zoals de badkamer na gebruik te ventileren. Ook is het advies om de natte was zoveel mogelijk buiten te hangen of direct in de wasdroger te drogen.