Solliciteren doe je zo!

Ben je opzoek naar een nieuwe leuke baan en zoek je iets in de financiële richting? Dan is het werken als een financieel adviseur misschien wel iets voor jou! Je gaat te werk met pensioenen, beleggingen, hypotheken, leningen en verzekeringen. Wanneer je kiest voor deze branche kun je dus een hele hoop verschillende kanten op. Wanneer je dit leest en denkt dit is iets voor mij is het belangrijk om een goede basis op te bouwen. Door een basis op te bouwen met een wft diploma halen ontdek je op een snelle manier welke specialisme bij je past.

De eerste stappen

Wanneer je gaat solliciteren is het erg belangrijk dat je een motivatiebrief schrijven. Door dit te doen kun je laten zien waarom je past bij dit beroep en welke rol je wilt aangaan op basis van je persoonlijke situatie en wensen. Daarnaast kun je laten zien welke rollen je wilt aannemen als financieel adviseur. 

Het is ook belangrijk om aan te duiden wat je goed kan. Sinds je jong bent geweest leer je dat je moet focussen op de dingen die je goed kunt en niet wat je minder goed kan. Natuurlijk is het belangrijk dat je voldoende basiskennis hebt op alle vlakken, maar dit hoef je niet perse aan te geven op de motivatiebrief.

Solliciteren is opvallen!

Als je solliciteert op een baan waar vaak op wordt gereageerd door verschillende soorten sollicitanten is het belangrijk om op te vallen. Dit is niet alleen bij je motivatiebrief, maar ook je cv kan hierbij helpen. Het is namelijk zo dat je als sollicitant beter onthouden wordt wanneer je een good looking cv hebt verstuurd. Het is tevens wel erg belangrijk dat je de juiste vorm gebruikt op je cv. Het is niet de bedoeling dat je als financieel adviseur gekleurde letters gebruikt op je cv om op te vallen, maar door je eigenschappen te vermelden en te laten zien wat je goed kan en waar ze je voor kunnen gebruiken.

Voorbereiding is belangrijk

Probeer te voorkomen een bek vol tanden te staan als er wordt gevraagd wat je wel en niet goed kunt. Dit is een onderschat onderdeel bij een sollicitatie, maar heel erg belangrijk. Het is ook goed om van jezelf te weten wat je wel en niet kan.

Daarnaast is het erg belangrijk om je goed voor te bereiden in alles van de organisatie, want niks is genanter dan antwoorden niet kunnen beantwoorden over het bedrijf die wel erg belangrijk zijn. Zoek hiervoor op de website van de organisatie en zoek uit wat ze doen en wat kan jouw rol daarin zijn. Daarnaast kun je natuurlijk social media raadplegen om uit te zoeken hoe ze daar te werk gaan en wat de norm is voor bijvoorbeeld kleding.

Nooit een tweede eerste indruk

Een goede eerste indruk is enorm belangrijk. Je krijgt immers nooit een tweede kans om je voor te stellen en je eerste indruk achter te laten. Dit begint bij de handdruk, oogcontact, verzorging etc. Door zelfstandig en zelfverzekerd over te komen zorg je voor een goede indruk en zul je meer kans maken op de baan dan wanneer je onzeker overkomt.