Is nylon of polyester beter voor regenjassen? 

Moderne regenjassen en regenbroeken kunnen van verschillende materialen worden gemaakt, maar de meeste hiervan zijn tot op zekere hoogte afgeleid van nylon of polyester. Zowel nylon als polyester zijn goede keuzes als het gaat om regenkleding, maar er zijn enkele cruciale verschillen die je moet weten voordat je je nieuwe regenjas of -broek koopt. Waar nylon de zachtste, sterkste en lichtste van de twee is, is polyester iets meer waterafstotend, goedkoper, UV-bestendiger en minder lawaaierig om te dragen! 

Als het gaat om moderne regenkleding, willen de meeste mensen iets functioneels dat de uitdagingen van alles aankan, van een wandeling in de regen tot een tiendaagse hike vol regenbuien. Daarom heb je zeker een regenjas nodig, maar van welk materiaal? Dat weet je na het lezen van dit artikel! 

Nylon

Nylon was de eerste synthetische stof die voor jassen werd gebruikt. Nylon is een stof gemaakt van polyamiden en werd oorspronkelijk gemaakt om zachte natuurlijke stoffen zoals zijde te vervangen. Tegenwoordig wordt het echter veel gebruikt voor jassen, touwen, tenten, slaapzakken en ook voor parachutes en heteluchtballonnen vanwege het lichte gewicht en de hoge sterkte! Vergeleken met polyester is nylon rekbaarder en lichter voor dezelfde sterkte. Afhankelijk van de coating is het net zo waterdicht en slijtvast, maar ook duurder. Polyester daarentegen is hitte- en UV-bestendig en zet niet uit als het nat is. De meeste moderne nylons worden gemaakt met de zogenaamde rip-stop techniek, wat inhoudt dat er op regelmatige afstanden sterke draden (dikker dan het hoofdmateriaal) in de stof worden geweven. Rip-stop zorgt ervoor dat eventuele scheuren van de dunne hoofdstof zich niet voortplanten en uiteindelijk het hele vel uit elkaar scheuren. 

Polyester

Polyester werd pas een paar jaar na nylon in 1941 uitgevonden en hoewel het vergelijkbaar is met nylon, had het duidelijke verschillen - vooral de prijs! Polyester is gemaakt van polyethyleentereftalaat, ook wel PET genoemd, dat afkomstig kan zijn van olie of van hergebruikte plastic materialen. Het polyester plastic zelf wordt voor alles gebruikt, van tenten en drinkflessen tot tv-schermen, paraplu's en isolatiemateriaal voor je slaapzak of regenjas heren! Dunne polyester draden worden meestal gebruikt voor kleding, meubels of tenten. Polyester is geschikt voor (outdoor)kleding omdat het goedkoop is, niet verkleurt bij UV/zonlicht en vaak als vrij ruw wordt beschouwd. Zo is polyester een belangrijk bestanddeel (gemengd met katoen) van de ultraduurzame G-1000 stof van het outdoormerk Fjällräven. 

Welk materiaal is beter?

Beide materialen worden veel gebruikt voor regenjassen en zijn ook geïntegreerd in veel membraantechnologieën zoals Gore-Tex. Nylon is geweldig voor de lichtere toepassingen waar de prijs minder belangrijk is. Het is minder vatbaar voor vuilophoping en beter bestand tegen scheuren. Het is ook zachter en veel mensen vinden het comfortabeler om te dragen. De meeste moderne jassen hebben echter een zachtere laag van bijvoorbeeld tricot voering waardoor zachtheid minder een probleem is. Polyester wordt beschouwd als meer ademend, iets duurzamer en gaat langer mee in de zon in vergelijking met nylon. Een polyester regenjas dames is echter ook kouder om te dragen in vergelijking met nylon van dezelfde dikte.