6 redenen waarom lezen zo belangrijk is

Door de komst van het internet is het aantal mensen dat leest flink achteruit gegaan. Het zijn met name jongeren die vandaag de dag slechter zijn in lezen

Uit divers onderzoek blijkt dat jongeren in Nederland door online chatten vluchtiger lezen, waardoor het grondig lezen minder goed wordt getraind. Dat is zonde want lezen is ontzettend belangrijk voor je ontwikkeling. Waarom dat precies zo is, lees je in dit artikel.

1. Lezen is goed voor je taalvaardigheid

Als eerst is lezen bijvoorbeeld heel goed voor de ontwikkeling van je taalvaardigheid. Door vanaf jongs af aan regelmatig een boek, magazine of verhaal te lezen, zul je daar later de vruchten van plukken. Dat zit namelijk zo: wanneer je leest, kom je vaak woorden tegen die je nog niet kende. Door deze in een verhaal te lezen, kun je de betekenis sneller plaatsen waarna je direct al meer over taal hebt geleerd. Lezen zorgt dus voor een grotere kennis aan woorden en taal in het algemeen. Daar heb je de rest van je leven baat bij, bijvoorbeeld wanneer je iets moet schrijven of wanneer je een presentatie moet geven.

2. Een betere concentratie door lezen

Wat ook belangrijk is, is dat een goede leesvaardigheid helpt om je concentratievermogen te trainen en te verbeteren. Je hersenen moeten een bepaalde tekst omzetten in een bepaalde betekenis waarvoor je concentratie nodig hebt. Naarmate je dit proces alsmaar herhaalt, zul je je ook beter kunnen concentreren. Dat is niet alleen handig voor het lezen van een tekst, maar voor vrijwel alles in je leven waar je je bij moet concentreren. Wat veel mensen niet weten, is dat het trainen van je concentratievermogen al kan beginnen als je baby bent namelijk door ouders en/of verzorgers die een verhaaltje voorlezen.

3. Je hersenen trainen door regelmatig lezen

Vergeet ook niet dat je je hersenen constant aan het trainen bent wanneer je leest. Dat doe je automatisch al om het concentratievermogen te trainen. In de tussentijd is je brein sowieso hard aan het werk. De hersenen zetten de woorden en letters om in informatie waardoor jij de tekst kunt begrijpen. Om je brein zo gezond mogelijk te maken en te houden, is het trainen van je hersenen cruciaal. Dat betekent dat ook wanneer je ouder bent, lezen de perfecte manier is om je hoofd gezond te houden. Neem bijvoorbeeld een abonnement op een krant of leer een vreemde taal. Dit wordt ook wel hersengymnastiek genoemd. 

4. Lezen zorgt voor algemene ontwikkeling 

Lezen is daarnaast van groot belang voor de algemene ontwikkeling. Al lezend ontdek je namelijk heel veel over jezelf en de mens in het algemeen. Misschien herken je je weleens in een bepaald personage of wellicht vind je een bepaald type absoluut niet leuk. Op die manier zorgt lezen ervoor dat je meer leert over je eigen identiteit en over die van anderen. Dat zorgt voor een betere persoonlijke ontwikkeling, evenals je zelfbewustzijn. We kunnen gerust zeggen dat lezen ons totale denken verruimt.

5. Meer kennis over de wereld door te lezen

Je krijgt niet alleen meer kennis over jezelf en anderen, maar ook over de wereld en alles dat daarin voorkomt. Het maakt over het algemeen niet uit wat je leest; in zowel boeken als kranten wordt vaak aandacht geschonken aan wereldse zaken. Met een (proef)abonnement op een krant heb je iedere dag zicht op het meest actuele nieuws van de wereld, maar lees je een thrillerboek of een magazine voor vrouwen dan zul je ook zien dat daar van alles in staat dat je wereldbeeld groter kan maken. Misschien lees je meer over hoe mensen in India leven of krijg je een inkijkje in het leven van een jonge vrouw in New York. Zo zorgt lezen ervoor dat je je horizon op een leuke en interessante manier verbreedt.

6. Lezen zorgt voor ontspanning in dagelijkse drukte

Lezen is dus ontzettend goed voor je algemene ontwikkeling en taalvaardigheid, maar dat is zeker niet het enige. Door regelmatig de tijd voor jezelf te nemen met een goed boek, een magazine of een krant zorg je voor de nodige ontspanning. Dat is in deze moderne samenleving waarin een volle agenda voor velen de norm is meer dan welkom. Boeken kunnen bijvoorbeeld een heel goed middel zijn tegen stress. Een goed verhaal zorgt er namelijk even voor dat je alles om je heen vergeet waardoor je je zowel geestelijk als lichamelijk kunt ontspannen. Met een smartphone of televisie kijken gebeurt dit vaak niet en dat is precies waarom we niet moeten vergeten om met regelmaat te lezen.