Wat zijn de beste remedies voor opvliegers? 

Opvliegers zijn een van de meest voorkomende overgangsklachten van de menopauze. Ze worden gekenmerkt door plotselinge lichaamswarmte, blozen en zweten. Andere onaangename symptomen vallen vaak samen met opvliegers, waaronder gewichtstoename, depressie, seksuele disfunctie, stemmingswisselingen, et cetera. Hoelang duurt de overgang wil je waarschijnlijk weten aangezien je uiteraard geen zin hebt om lang van deze klachten last te hebben. Gelukkig kun je voor de opvliegers gebruik maken van diverse remedies zodat je hopelijk dit symptoom kunt verminderen. Blijf lezen om meer te weten te komen over behandelingsopties die je kunt gebruiken om koel te blijven.

Soja-isoflavonen

Soja bevat grote hoeveelheden fyto-oestrogenen, chemicaliën die in het lichaam werken als oestrogeen. Soja is bijzonder rijk aan isoflavonen, die zich binden aan oestrogeenreceptoren. Dit kan opvliegers helpen verminderen. Soja wordt nog steeds bestudeerd in termen van verlichting van de menopauze. Volgens experts, onderzoek is onduidelijk of soja even effectief is als, of zelfs veiliger dan, conventionele medicijnen. Het wordt voorgesteld om bij het gebruik van soja sojabronnen uit voedsel te kiezen in plaats van supplementen. De hoeveelheid isoflavonen in supplementen is veel hoger dan die van nature in voedsel. Goede bronnen van sojaproducten zijn sojamelk, tofu, tempeh en edamame.

Hormoonvervangende therapie

Traditioneel is suppletie met oestrogeen de meest effectieve behandeling voor opvliegers. Het wordt vaak hormoonvervangende therapie (HST) genoemd. Oestrogeen kan alleen of in combinatie met progesteron worden ingenomen. Vrouwen die een hysterectomie hebben ondergaan, kunnen mogelijk veilig alleen oestrogeen gebruiken, terwijl alle andere vrouwen die HST gebruiken oestrogeen en progesteron samen moeten gebruiken. Oestrogeen wordt niet voor iedereen aanbevolen, vooral niet voor vrouwen met een voorgeschiedenis van borstkanker, bloedstolsels of bepaalde andere medische aandoeningen. Ook wordt aangenomen dat oestrogeen het risico op toekomstige gezondheidsproblemen verhoogt, waaronder hartaandoeningen, borstkanker en bloedstolsels.

Let op wat je eet

Bepaalde voedingsmiddelen en dranken die van nature de lichaamstemperatuur verhogen, kunnen opvliegers verergeren. Pittig voedsel, cafeïnehoudende dranken, vetrijke en suikerrijke diëten en alcohol zijn allemaal betrokken bij het verhogen van de ernst en frequentie van opvliegers. Een studie die de ervaringen van vrouwen gedurende meerdere jaren beoordeelde, gaf aan dat het mediterrane dieet, dat verse groenten, fruit en volle granen bevat, opvliegers verminderde. Je ervaring kan anders zijn, maar het eten van plantaardig voedsel wordt geassocieerd met betere gezondheidsresultaten voor vrijwel iedereen, dus het kan geen kwaad om het te proberen. Leer bovendien welke voedingsmiddelen en dranken je opvliegers veroorzaken en beperk of vermijd ze volledig als je kunt. 

Zilverkaars

Zilverkaars is een van de meest populaire kruiden voor de behandeling van opvliegers en andere symptomen van de menopauze. De wortel van de plant wordt gebruikt in capsules en, minder vaak, thee. Beide vormen zijn te vinden in de meeste natuurvoedingswinkels en online beschikbaar. Hoewel het exacte mechanisme van zilverkaars onbekend is, geloven onderzoekers dat het zich bindt aan oestrogeenreceptoren of serotoninereceptoren stimuleert. Experts melden dat onderzoeken die tot 12 maanden duurden, geen schadelijke effecten van het kruid aantoonden. Er zijn momenteel echter geen langetermijnstudies en er zijn kleine bijwerkingen gemeld, denk aan huiduitslag en buikpijn. Er zijn bovendien meldingen van leverfalen, dat levensbedreigend is, bij personen die zilverkaars gebruiken. Het wordt niet aanbevolen voor mensen die zwanger zijn, borstvoeding geven of borstkanker hebben.