Waar let je op wanneer je een zorgverzekeraar kiest?

Ieder jaar weer stappen er jaarlijks honderdduizenden mensen over van zorgverzekeraar. Vooral nadat op uiterlijk 12 november de nieuwe premie voor het basispakket bekend is gemaakt, gaan mensen massaal op zoek naar een eventuele goedkopere verzekeraar. De kans dat je er één weet te vinden, die is natuurlijk vrij groot. Want laten we eerlijk zijn, er is altijd wel iemand de goedkoopste. Toch is het belangrijk om op meerdere zaken te letten dan alleen te kijken naar de maandelijkse premie die je moet betalen. Om je een idee te geven wat er allemaal bij een eventuele overstap komt kijken, hebben we een aantal praktische tips voor je op een rijtje gezet.

Online vergelijken

De eerste stap om eventueel te kiezen voor een andere verzekeraar is online je zorgverzekering vergelijken ten opzichte van wat andere verzekeraar je te bieden hebben. Zo kun je namelijk vaak via de verschillende zorgvergelijkers in één oogopslag zien wat het beste bij je past. Op basis van de door jou vooraf ingevulde gegevens wordt er dan een eerste selectie gemaakt met verzekeraars die aansluiten bij wat jij zoekt. Zo kun je vervolgens zelf verder kijken naar wat deze voorselectie eventueel voor jou kan betekenen. Het kan namelijk heel goed zijn dat er bepaalde zaken zijn waar jezelf nog niet aan had gedacht.

Dekking

Iedereen in Nederland die 18 jaar of ouder is, is verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten. Wel is het belangrijk bij het afsluiten van een verzekering en dus ook het overstappen, is dat je kijkt naar de dekking. Ondanks het feit dat een zorgverzekeraar verplicht is te voldoen aan de door de overheid voorgeschreven minimum eisen, kan het dus ook zo zijn dat zorgverzekeraars hierin afwijken. Het is dus heel goed mogelijk dat je bij je huidige zorgverzekeraar het minimum aantal behandeling vergoed krijgt, terwijl dit bij een ander een stuk meer is. Je kunt dan wel maandelijks iets duurder uit zijn, maar wanneer je dit doorrekent en de kosten voor de extra behandelingen zelf moet bekostigen, ben je vaak duurder uit. Dus overstappen zorgverzekering is dan dus helemaal zo gek nog niet. Je maandelijkse premie stijgt wel, maar uiteindelijk ben je goedkoper uit.

Eigen risico

Uiteraard is het eigen risico voor iedereen verplicht. Althans een minimum van 385 euro per jaar. Dit bedrag kun je namelijk verhogen met maar liefst 500 euro. Door dit te doen kun je dus je maximaal zelf te betalen eigen risico naar een bedrag 885 euro brengen. Er zijn namelijk verzekeraar die ervoor kiezen je een flinke korting te geven op de maandelijks te betalen premie wanneer je hiervoor kiest. Het kan dus zomaar zijn dat je ineens 10 of zelfs wel 20 euro per maand minder betaald omdat je je eigen risico verhoogd hebt. Houd er uiteraard wel rekening mee dat je het bedrag voor het eigen risico aan de kant legt, zodat je hier wanneer nodig direct gebruik van kunt maken. Ben je op leeftijd, dan is het niet aan te raden dit te doen. De kans dat je namelijk vaker een beroep moet doen op je zorgverzekeraar is namelijk een stuk groter, dan wanneer je nog jong bent.